Fashion

Tuesday, 24 December 2013

MCQS of Physics for NTS Educators Entry Test



Q#01:- The daily rotation of the earth about its own axis is an example of:
(a)  Rotary motion
(b)  Circular motion
(c)  Translatory motion
(d) Spin motion
(e) All of these
Q#02:- When one body is actually sliding over the other, the friction is termed:
(I) Limiting                 (II) Sliding
(III) Kinetic                (IV) Dynamic
(a) I only
(b) I & II
(c) II & III
(d) III & IV
(e) III only
Q#03:- If  A is perpendicular to B, i.e θ=90, or one of the two vectors is a null vector then A.B will be,
(a) Zero
(b) A.B
(c) ABcosθ
(d) A^2
(e) ABsinθ
Q#04:- Two forces  equal in magnitude but opposite in direction and not acting along the same line constitute a:
(a) Tension
(b) Force
(c) Momentum
(d) Torque
(e) Couple
Q#05:- The S.I unit of angular momentum is:

(a) Newton-second
(b) Joule-second
(c) Meter-second
(d) Newton-meter
(e) None of these
Q#06:- The total angular momentum of a system of particles is constant if the net external torque acting on the system is:

(a) Constant
(b) Increase
(c) Decrease
(d) Zero
(e) None of these
  Q#07:- Earth quake waves are an example of:
(a) Compressional waves
(b) Longitudinal waves
(c) Pressure waves
(d) Infrasonic waves
(e) All of these except D.
Q#08:- A simple pendulum completes one oscillation in 2 second. Calculate its length when g=9.8 ms^-2, the time period of simple pendulum is:

(a) 0.1414 m
(b) 0.025 m
(c) 0.992 m
(d) 9.202 m
(e) None of these
Q#09:- Which of the following correct statement about Doppler effect:

(I) When the listener is moving and the source is at rest
(II) When the source is moving and the listener is at rest
(III) When both, the source and the listener are moving
(a) I only
(b) II only
(c) III only
(d) I & II
(e) I, II & III
Q#10:- A convex lens of focal length 20 cm, is used to form an erect image which is twice as long as the object. Find the position of the object?

(a) 10 cm
(b) 20 cm
(c)  -20 cm
(d) 20.5 cm
(e) -30 cm
Q#11:- In the British Engineering system, the unit of power is:
(a) Meter.foot/second
(b) Kilometer.foot/second
(c) Foot.meter/second
(d) Joule.pound/second
(e) Foot.pound/second
Q#12:- A neutron travels a distance of 12 m in a time interval of 3.6×10^-4 s. Assuming its speed was constant, find its kinetic energy. Take 1.7×10^-27 kg as the mass of neutron.
(a) 6.87 ev
(b) 5.78 ev
(c) 8.56 ev
(d) -8.56 ev
(e)  9.25 ev
Q#13:- The value of the gravitational constant G is:
(a) 5.5×10^3 kg/m^3
(b) 5.5×10^-3 N.m^2/kg^2
(c) 6.67×10^-11 N.m^2/kg^2
(d) 6.98×10^-3 N.m^2/kg^2
(e) 9.8×10^-11 N.m/kg^2
Q#14:- Which pair of the following is vector:
(a) Weight, Momentum
(b) Volume, Entropy
(c) Frequency, Velocity
(d) Acceleration, Distance
(e) Displacement, Speed
Q#15:- Calculate the centripetal acceleration and centripetal force on a man whose mass is 80 kg when resting on the ground at the equator if the radius of earth is 6.4×10^6 m.
(a) 0.69 N
(b) 2.35 N
(c) 2.69 N
(d) 8.65 N
(e) 6.78 N
Q#16:-ΔV/ΔS is the rate of change of potential with respect to the distance and it is called:
(a) Electric field
(b)Electric flux
(c) Potential Difference
(d) Potential Gradient
(e) Electric intensity
Q#17:- The electron acquires a speed of 10^6 ms^-1. Find its energy in electron volts:
(a) 1.66 ev
(b) 2.84 ev
(c) 6.23 ev
(d) 8.34 ev
(e) 9.68 ev
Q#18:- I=V/R, This equation is known as:
(a) Hooke’s law
(b) Gauss’s law
(c) Ohm’s law
(d) Ampere’s law
(e) Lenz’s law
Q#19:- 1 Kwh=
(a) 2.6×10^2 Joule
(b) 3.6×10^5 Joule
(c) 3.6×10^6 Joule
(d) 36×10^5 Joule
(e) 36×10^4 Joule
Q#20:- The induced current always flows in such a direction as to oppose the change which is giving rise to it, This state of:
(a) Ampere’s law
(b) Ohm’s law
(c) Newton’s law
(d) Hook’s law
(e) Lenz’s law
Q#21:- The essential part/s of a moving coil galvanometer is/are:
(I) A U-Shaped permanent magnet with cylindrical concave pole-pieces
(II) A flat coil of thin enamel insulated wire usually rectangular
(II) An spiral metallic wire connected to external terminal
(a) I only
(b) I & II only
(c) I, II & III
(d) II & III
(e) III only
Q#22:-A potentiometer is a device for measuring the:
(a) Current
(b) Resistance
(c) Voltage
(d) Both A & C
(e) None of these
Q#23:-The length of a measuring rod is 1 m when it is at rest. What will its length be if it is moving with a velocity one third of the speed of light.
(a) 0.943 m
(b) 0.346 m
(c) 3.64 m
(d) 6.563 m
(e) 9.321 m

Q#24:- The process of combining audio frequency (a-f) and radio frequency (r-f) waves to accomplish translational is called:
(a) Transmission
(b) Rectifier
(c) Modulation
(d) Crystal Diode
(e) Carrier Signal
Q#25:-For hydrogen atom the energy needed to ionize it is____________ electron volts and the corresponding ionization potential is____________.
(a) 6 volts, 6 volts
(b) 12 volts, 12.6 volts
(c) 12.6 volts, 13 volts
(d) 13.6 volts, 13.6 volts
(e) 20 volts, 30 volts
Q#26:- A material consisting of the fissionable (or fissile) isotope is called:
(a) Nuclear fission
(b) Nuclear fusion
(c) Moderator
(d) Nuclear reactor
(e) Reactor fuel
Q#27:- A portable device which is widely used for the detection of ionizing particle or radiations:
(a) Solid state dector
(b) Geiger counter
(c) Wilson cloud chamber
(d) All of these
(e) None of these
Q#28:- The unit of magnetic flux is:
(a) Weber
(b) Tesla
(c) Henry
(d) Coulomb
(e) Newton-coulomb
Q#29:- A basic electric instrument which is used for the detection (or measurement) of small current:
(a) Ammeter
(b) Voltmeter
(c) Galvanometer
(d) Transmeter
(e) All of these
Q#30:- ΔxΔpx≥h/2π=
(a) 1.05×10^-20 J-s
(b) 2.05×10^-34 J-s
(c) 1.08×10^-30 J-s

(d) 1.05×10^-34 J-s
(e) 1.05×10^-10 J-s
*ANSWER KEY*
01. D 11. E 21. B
02. D 12. B 22. C
03. A 13. C 23. A
04. E 14. A 24. C
05. B 15. C 25. D
06. D 16. D 26. E
07. D 17. B 27. B
08. C 18. C 28. A
09. E 19. D 29. C
10. A 20. E 30. D

0 comments:

Post a Comment